Доброволци влизат в болницата в Поморие, за да помагат на лекарския екип, който е на предела на силите си. Адвокат затвори кантората си и стана доброволец в отделението, а хотелиери и ресторантьори решиха да помагат на медицинските екипи като им осигуряват топъл обяд, разказва NOVA.

Всеотдайният медицински екип в Многопрофилната болница в Поморие и доброволец адвокат предизвикаха в хотелиери и ресторантьори от града жест на уважение и респект. Става въпрос за инициативата „Топъл и вкусен обяд”, която е в знак на признателност за труда им. Идеята е всеки ден да бъде осигурявана храна за медиците от първа линия. Това ни разказва хотелиерът Георги Тръпков, който е научил че управителят на болницата д-р Караилиева вече месец живее в отделението.

 „Това си го представете всеки от нас да си го представи какво значи, да не си легнеш на леглото, да не видиш хората около тебе, да не общуваш с хора с които имаш желание да общуваш, значи това е велико нещо. Това аз лично трудно бих си представил за себе си такова нещо и в този смисъл това което те правят е наистина нещо велико и ние трябва да сме страшно признателни”, заяви хотелиерът Георги Тръпков.  

Училищен директор стана доброволец в болницата в Шумен (ВИДЕО)


Идеята на доброволческата инициатива към медиците всъщност се оказва родена във Велико Търново, но сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Поморие са убедени, че то може да заработи във всички градове.

 „Това е съвсем доброволно, колкото се съберем като численост ще се редуваме в график до момента в който сме нужни за това нещо, на хората, които обслужват болните от COVID-19. Да почувстват, че има признателност към техния труд, че някой оценява това което те правят и че някой им е задължен за това. Ние сме им задължени за това”, посочва той.

Към призива на Георги Тръпков вече са се присъединили поморийски ресторант, и голям хотелски комплекс, а медицинският екип това беше наистина трогнат от жеста.
 „Днеска беше първия ден, беше толкова хубаво. Бяхме толкова изморени, и така светлинка дойде, донесоха ни триспетенно меню много вкусно, топло наистина. Много е хубаво, много сме благодарни. На всички и за всичко” разказва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

Адвокат Анестиев ще остане в отделението само месец, след което ще се върне към съдебните си дела. Сега обаче прекарва по 12 часа в отделението, а днес поздравява своята дъщеря рожденичка пак от тук.

Въпреки че опитва да отмени, да разведри с шеги медиците, оказва се юристът  работи с екип който е на предела на силите си. Това е д-р Женя Караилиева, която също изкара рождения си ден в тази стая. Лекарката не се е прибирала в дома си от 23 октомври. „Тя от 20-30 дена не е виждала семейството си, дреме и спи тук по дивани и столове и рано или късно и казах че ще рухне, но не рухва. Държи”, разказва адвокат Анестиев.  

Д-р Караилиева не се оплаква, продължава да се усмихва и окуражава всеки болен, а адвокат Анестиев вече е приела като част от екипа си.

„В началото мислех че е действително шега, което всъщност се оказа една хубава истина. Много благодаря за това че дойде и успя да ме отбремени и до голяма степен от работата, а също така за рамото, силното рамо мъжко което ми даде тласък да продължа”, посочва д-р Женя Караилиева - управител на УМБАЛ Поморие. „ Успявам защото имам разбирането на семейството си и защото не се сърдят за това. Ще бъда щастлива само да са здрави”.  

Не се оплаква и уморената сестра Христина Атанасова, която приема отделението като свой втори дом.

 „От 15 легла 15 заети, изписваме приемаме, свободно легло нямаме. Кога успяваме да се прибира, ами почти не се прибирам. В понеделник като дойда се прибирам в събота вечерта. С близките - по телефона”, посочва Христина Атанасова - гл.сестра МБАЛ Поморие.

От месец към COVID-отделението на поморийската болница, което бе почти пред затваряне, се очаква да се включат още доброволци.
NOVA