Онкологичен диспансер
Онкологичен диспансер / netinfo
 С модерна 6D маса ще се прецизира лъчелечението на пациентите в Комплексния - онкологичен център в Бургас. Апаратурата ще увеличи ефективността на двата линейни ускорителя, тъй като позволява движение на пациента освен в 3 оси и в ротация около тези оси. По този начин ще може максимално точно да се  позиционира лъча към туморния обем с много висока доза, без да се засягат страничните органи. Това обясни Николай Муткуров, медицински физик в  Комплексен - онкологичен център - Бургас.
Още една нова технология в радиохирургията  предстои да бъде въведена в Онкологичния център в Бургас. Тя ще бъде закупена със средства на Общината. Съвсем скоро предстои да бъде инсталиран специализиран софтуер към линейния ускорител, който представлява система за компенсация на движението на вътрешните органи при провеждане на лъчелечение. По този начин ще може изключително прецизно да се третират злокачествени образувания на млечната жлеза и на белия дроб.
До няколко месеца по проект на Община Бургас предстои да стартира и строителството на нови корпуси за лъчетерапия и химиотерапия в Комплексния онкологичен диспансер.
Тази година ще бъде закупен и още един скенер, тъй като към момента Онкото разполага само с един, който се ползва както за рентгенова диагностика, така и за лъчетерапията.
Новият скенер ще се използва само за работата на т.нар. радиохирургия.
Предстои да бъде закупен и Позитронно - емисионен томограф - ПЕТ скенер. Апаратът има способността да улавя развитието на онкологично заболяване в организма на човек значително по-рано, отколкото другите методи за диагностика.