5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година / Веселин Максимов
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
84552
5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година
  • 5 000 000 направления ще осигури НЗОК през тази година

5 000 000 направления ще осигури през тази година новият начин на финансиране от Националната здравна осигурителна каса, обяви в Бургас министърът на здравеопазването Петър Москов. Той за пореден път защити реформата в тази област и обеща над 600 000 броя направления за специалисти.

Бюджетът на здравната каса през тази година е по-голям със 130 млн. лева, в сравнение с миналата, а отчисленията на държавата към касата през 2016 г. са с 66 млн. повече и тези пари не са взети от друг сектор, а защото законът гласи, че ангажиментът към касата трябва да се повишава с 5% всяка година, уточни Москов.

Освен това надзорът е прекратил и променил начинът на харчене на пари в някои болници. Ако Българският лекарски съюз откаже да подпише рамков договор с НЗОК, тя ще изготви служебен такъв.

Така личните лекари гарантирано ще получат повече пари, заради възможностите за по-голямо изписване на направления на болните, а тези средства са регламентирани от закона. И това е първото следствие от различния начин, по който държавата контролира харченето на нашите пари от касата и от министерството.

Д-р Москов подчерта и новият момент в болничното лечение, който влиза в системата на българското здравеопазване за пръв път

Министърът обясни и, че повечето средства ще доведат и на места вече са довели до достъп на особено тежко болните до модерно лъчелечение и радиохирургия.

Чуйте звуковия файл за всички подробности