2000 лв. за родено бебе в Бургас гарантира кандидатът за кмет Ваклин Стойновски
2000 лв. за родено бебе в Бургас гарантира кандидатът за кмет Ваклин Стойновски / Красимир Калудов
2000 лв. за родено бебе в Бургас гарантира кандидатът за кмет Ваклин Стойновски
45198
2000 лв. за родено бебе в Бургас гарантира кандидатът за кмет Ваклин Стойновски
  • 2000 лв. за родено бебе в Бургас гарантира кандидатът за кмет Ваклин Стойновски

 

Кандидатът за кмет Ваклин Стойновски, издигнат от КП „Ваклин Стойновски за Бургас” представи пред избирателите своята визия за стимулиране на раждаемостта.

Според него всяка бургаска майка ще може да получава по 2000 лв., ако отговаря на условия, които ще бъдат наблюдавани от специална комисия.

От предложения финансов стимул обаче няма да се възползват всички жени.
Дали влизането в сила на това предложение съдържа дискриминационни мерки срещу определн слой от обществото, дали подобен бонус ще доведе до промяна в нагласите дори и в ромското население, дали в хазната ще има достатъчно средства, за да се покрият новите разходи, отговор на тези и на други въпроси ще можете да получите в следващото интервю.

Представихте пред обществеността една доста атрактивна идея, млади майки от Бургас да получават по 2 хил. лв. като стимул от Общината за това, че раждат децата си тук. Не е ли това предизборен популизъм? От къде Община Бургас ще намери по 2 хил. лв. за хиляди бургаски бебета?

- Естествено, че не е популизъм. Моята идея е насочена не само към младите майки, защото една жена може да е решила сега да има трето дете и да е на 35 год., може да е решила да има второ дете. Аз го насочвам към всички бургаски, български жени, които ще раждат в момента. Защо казвам български? Защото виждате проблема, който е в цялата страна, ромското население ставо все по - голямо, може да се окаже, че утрешния ден ще го решаваме не аз и вие, а ромското население в града. Трябва да намерим начин и аз съм го намерил и го представям пред вас как да стимулираме финансово всяка българска, бургаска майка, жените от други националности, които са социално отговорни. Не съм съгласен с това, което се случва в ромската общност. В нея се раждат по пет, по десет деца от жени, които са от тринайсет до седемнайсет годишна възраст и след това тези хора не се интегрират в обществото. Нека да стане ясно и точно, че говоря за всяка българска майка в Бургас...

Дори тя да е ромка, но да е на 20 години!

Да нека и да е ромка, но да е социалноинтегрирана! Но да се върнем на въпроса дали това е популизъм! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не можем да говорим за популизъм, община Бургас може да си позволи 2 хил. лв. за бъдещите родилки, община Бургас има нужда да се раждат български деца в града ни. И защо казвам, че ги има тези пари – как успяха да си ги позволят съседни на нас общини и то от години. Правено е навсякъде и 2 хил. лв. не е някаква колосална сума. Тепърва в предизборната кампания, тази тема ще бъде дискутирана, ще видите колко деца се раждат в Бургас? Ще може да изчислите по 2 хил. лв., колко точно ще тежи това на останалите данъкоплатци? И вие сам ще се съгласите с мен, че е по добре да построим един фонтан по - малко, обаче да дадем възможност на българските жени да раждат деца, бъдещите граждани на Бургас.

Поне 3 правозащитни организации веднага ще скочат, че вие предлагате дискриминационна мярка да бъде въведена в нормативната уредба тук в Община Бургас. Как ще успокоите тези организации и хората, които им вярват, че вие не подлагате на дискриминация бургаски граждани?

Първо, аз не искам да успокоявам никакви организации, искам да успокоя българските граждани в Бургас. Нагледал съм се на псевдопатриоти, които се възползват от чувствата на хората, но без да им дадат някаво решение. Много е лесно да увлечеш хората след себе си, в една патриотична кауза, но без да им предложиш нещо на тях. Аз за първи път тук в Бургас искам да предложа на бургазлии да харчим част от нашите общи данъци за това да стимулираме българките да раждат. А сега да се върнем дали има дискриминация или няма? Казвам ви го ,че няма дискриминация!

Много често в моята предизборна платформа споменавам думата „грамотно управление”. В този град се случиха много добри неща през последните 4 години, но част от възможностите за града ни бяха изтървани поради некомпетентност на сегашните управляващи. Ето, спомняте си случая с градския транспорт, бави се вече седми месец, защото не са си направили едни документи както трябва! Аз обаче им предлагам грамотно решение на това как да няма дискриминация, а да стимулираме да даваме помощи само на жени, които са раждали първото си дете след като са навършили 20 години. Ако тепърва жената за първи път ражда тя да е над 20 годишна, ако ражда втори, или дай боже, трети път назад във времето, когато е имала първо дете да е била над 20 години. Може да кажете, че това е дискриминация! Социалноотговорните хора раждат след 20 годишна възраст, ами аз точно тях искам да стимулирам българите.

Предложението ми е следното: След като Франция успя да намери законово решение, без дискриминация да изгони ромите, след като редица държави в Европейския съюз успяха да забранят фереджетата, без това да се води дискриминация, аз ви предлагам един наречете го „възрастов ценз”. В конституцията няма ли залегнало изискване, че човек може да се кандидатира за президент след като е навършил 40 години. Защо тогава община Бургас да не може да подпомага само своите граждани, които са решили да поемат отговорността да бъдат родители, след като са достатъчно съзнателни и са навършили 20 годишна възраст?

Възможно ли е с това ваше предложение да накарате самите роми да направят тази крачка и да започнат да раждат след 20 години, защото те също ще могат да се възползват от сумата?

Ами това няма ли да е от полза. Аз с удоволствие като управник на Бургас ще дам тази премия на такава ромка. Това е социалноинтегриран човек, един отговорен човек, ето с това още един път ви доказвам, че в моите предложение няма дискриминация. Това е едно предложение, което е стимулиращо за хората да бъдат социално интегрирани. Аз имам приятели роми, които имат своята работа и плащат своите данъци, нека и те да получат тази премия. И пак казвам, не е насочено само към българите и гръцка общност има в Бургас и арменска и турска – всички те са хора от едно общество, нека всички да живеем по еднакви правила.

Преди да обявите тази своя идея официално, сигурно сте провел серия от разговори със семейства, как реагират те на тази възможност да бъдат стимулирани с 2 хиляди лева, за да родят и отгледат тук своите деца?

Това ще го предложа и на дискусия пред бъдещите членове на общинския съвет, аз като кмет, за какъвто се надявам, че ще ме изберете, ще работя активно с всички общински съветници. Да подкрепят и повече общински съветници от коалиция „Ваклин Стойновски за Бургас”. Можем да доразвием тази идея – намаляване на таксите в яслите, за детските градини. Трябва да има комисия в Общински съвет, която да оглежда всеки отделен случай. Защото ако е социално отговорен човек, добре, но представете си, ако е лентяй и не плаща данъци или не живее тук постоянно или е решил да пристигне в Бургас за два дни и да роди тук?

Тук няма да стане каквото се случи в Созопол.

Много бургазлийки родиха заради сегашното управление във Варна или в Сливен...

Освен това трябва не само да се роди детето в Бургас, но и да се живее в града.

Духът на това предложение е бургазлийки да бъдат стимулирани да раждат деца, да раждат българчета.