Ахтопол и съседните черноморски селища от месец са без никаква медицинска помощ. Единственият лекар в града се пенсионирал. Най-близкия медик за жителите на Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол се намира в Царево. Желаещите да се ваксинират към този момент са малко, но имат нужда от консултации. Кабинетът на д-р Марков от месец е заключен, а близо 1700 души остават без личен лекар.

Спешното търсене на лекар притесни хората, които споделят, че липсата на доктор е осезаема, а заместник така и не се намирал.

От вторник в Царево отваря единственият имунизационен кабинет. До него възрастни хора от южните съседни селища трябвало да отидат само с превоз. Това снижавало допълнително интереса към ваксиниране, не били готови и списъците с желаещи. Единствения медик не смогвал с важните консултации за придружаващи заболявания.

„Хората с придружаващи заболявания трябва да се обърнат към личните си лекари. Те знаят най-добре тяхното здравословно състояние и ще ги посъветват с какъв вид ваксина и кога и как да се ваксинират”, каза  Елица Карагьозова, говорител РЗИ Бургас.

Единственият общопрактикуващ лекар в спешния кабинет на Царево е д-р Младен Бъчваров и днес бе на адрес. Освен новозаписаните пациенти той трявало да организира и ваксинациите от утрешния ден. А него също нямало кой да смени за дежурство.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че наличните мобилни екипи за желаещите да се ваксинират, ще бъдат свободни, едва след като приключат работата си по социалните домове за стари хора. 

Източник: NOVA