14-годишна жертва на сексуално насилие е приета в болницата
14-годишна жертва на сексуално насилие е приета в болницата / снимка, novini.bg

14-годишно момиче, жертва на сексуално насилие е било прието в Бургаската болница преди дни, съобщиха от здравното заведение. Момичето е прегледано от гинеколог, насочено е към спешна контрацепция. Полицията е успяла да задържи насилниците още в деня на постъпване на момичето в болницата.
Случаят е докладван на Агенцията за закрила на детето. От асоциация „Деметра" са оказали психологическа подкрепа на момичето. От здравното заведение съобщиха, че вече са част от международна програма, която ще оказва помощ на жертвите на сексуално посегателство.
Програмата се реализира в България по инициатива на посланика на Великобритания Нейно превъзходителство Ема Хопкинс. В Бургас със съдействието на Общината, полицията и асоциацията ще бъде изграден Център за работа с жертви на сексуално посегателство. Ролята на МБАЛ Бургас ще бъде да оказва лекарска помощ, освидетелстване от съдебен медик и спешна контрацепция, да предоставя възможност за настаняване на тежко пострадали жени, както и консултация с психолог.

Предстои да се уточнят детайли по програмата, но МБАЛ Бургас вече започна практическа работа по нея. Определени са и две стаи в Отделението за долекуване, където ще има възможност да бъдат настанявани тежко пострадали жени. Водеща роля в програмата ще има Отделението по съдебна медицина на МБАЛ Бургас, което ще освидетелства пострадалите при тяхно желание, съобщи началникът му д-р Галина Милева. По нейни наблюдения Бургас е сравнително спокоен регион и от години тук не е имало случаи на тежки сексуални посегателства.