/ iStock/Getty Images
По искане на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 47-годишния К.К., обвинен за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на неверни сведения и пране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Установено е, че в периода от м. февруари 2018 г. до м. юли 2022 г. в Благоевград и други населени места от областта в резултат на измамна схема били получени кредити от банки и небанкови финансови институции в размер на около 972 000 лева. След усвояването на сумите по тях погасителните вноски не се внасяли и те ставали необслужваеми.

Разследват схема за получаване на кредити и за пране на пари в Благоевград

Обвиняемиятучаствал в измамата, като подбуждал и умишлено улеснявал кредитоискатели при получаване на парични средства от финансови институции. Действайки по този начин, той получил около 486 000 лева, за които знаел, че са придобити чрез престъпление.

В заседание за разглеждане на искането на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът прие доводите на държавното обвинение за това, че са налице изискуемите от закона предпоставки за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия К.К. Налице е обосновано предположение за извършването на престъпните деяния от него, реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

Продължава разследването по случая.