Юлиян Гошев: Ще приемем Вигенин за водач
Юлиян Гошев: Ще приемем Вигенин за водач / Любима Калпачка, Дарик - Благоевград, архив

"След като на местно ниво нямаме единна позиция и не можем да се консолидираме около друго предложение, ще приемем Кристиян Вигенин за водач на листата в Благоевград, ако Националния съвет настоява", каза областният председател на БСП в Пиринско Юлиян Гошев.

Коментарът му е по повод изказването на лидерът на социалистите Михаил Миков, че ще настоява бившият външен министър Кристиан Вигенин да бъде водач на листата на партията в Благоевград.

"Ще се съобразим, все пак сме дисциплинирани хора", допълни Гошев. В понеделник повреме на Областна конференци местните социалисти показаха ясно, че не желаят водач на листата за 1-ви МИР да бъде Кристиян Вигенин.

Вигенин, който пристигна изненадващо за в Благоевград, получи само два гласа в негова подкрепа. Тогава, най-голямо доверие за водач за предстоящите парламентарни избори бе гласувано на Корнелия Нинова. Тя бе подкрепена с 22 гласа, а веднага след нея се нареди доскорошният депутат Емил Костадинов, като за него са гласували 19 членове на организацията.

Въпреки високия резултат, на Нинова не й достигна 1 глас да оглави листата. По правилник кандидатът трябва да получи 50% + 1. В случая решението за водач на листата за 1-ви МИР ще бъде взето на Национален съвет.

Два дни преди Областаната конференция, от Изпълнителното бюро на БСП, за 1-ви в листата на БСП - Благоевград, бе предложено името Кристиян Вигенин, но той не бе утвърден за водач, заради острата реакция на местните социалисти.

Тогава те настояха от върхушката на партията да се съобразят с факта, че Вигенин не е номиниран от структурите в областта. Освен това, червените припомниха, че именно БСП - Благоевград първа поиска оставката на бившия външен министър заради позицията му свързана с Украйна.