Югозападни общини заедно за бездомните животни
Югозападни общини заедно за бездомните животни / снимка: Община Благоевград

Учредиха сдружение на югозападните общини "Грижа за животните без дом" в Благоевград днес.

На общо събрание на част от Югозападните общини бе решено сдружението с нестопанска цел да носи името „Грижа за животните без дом”.

Учредителната среща бе открита от зам.- кмета по строителството и сигурността в община Благоевград инж. Стоян Благоев. В нея участие взеха представители на 4 общини- Струмяни, Симитли, Кресна  и Кочериново.

На срещата бе приет устав на сдружението и бе учреден управителен съвет, който включва всички потвърдили участието си общини. За председател на сдружението бе избрана община Благоевград, която е и водеща в инициирането на действията за справянето с безстопанствените животни в региона. За секретар на сдружението бе избрана община Рила.

Сред основните приоритети на обединението ще бъде изграждането на приют за безстопанствени животни в землището на село Церово. По думите на зам.-кмета  инж. Благоев, общината вече има издадено разрешение за строеж. Изграждането на приют, грижата и ветеринарните изисквания са съобразени със Закона за защита на животните и нормативните уредби на община Благоевград.

"Приютът за безстопанствени животни ще осигури подходящи грижи и условия за живот на животните, a сдружението ще търси подкрепа и от  неправителствени организации, за да можем заедно да разрешим този сериозен проблем във всяка една община”, каза още зам.-кметът Благоев. Той допълни, че регулярно ще се провеждат и инициативи с информационен и образователен характер сред населението по отношение на изготвянето и прилагането на образователни програми за защита на животните и за запознаване с отглеждането, развъждането, обучението и търгуването с животните.

Инж. Благоев бе категоричен, че на първо място жителите на населените места трябва да станат по-отговорни към животните и тяхната популация.

Сдружението на югозападните общини „Грижа за животните без дом” ще инициира разработването на проекти за участие в програми с възможност за осигуряване на средства. То ще стимулира и диалога за постигане на съгласие в общността при идентифициране на местни нужди и проблеми, свързани с безстопанствените животни.