/ iStock/Getty Images
Временна забрана за движение и паркиране на пътни превозни средства по маршрута Банско – хижа „Вихрен“, от местността Шилигарника до хижа „Вихрен“, е въведена от 15 юли.

Забраната се въвежда със заповед на кмета на Банско Иван Кадев и важи от 15 юли до 15 септември, за часовия интервал от 8 до 16 часа, съобщава община Банско. 

Зоната на ограничението е от местността Шилигарника (първи паркинг) до хижа „Вихрен“. Забраната не се прилага за моторни превозни средства със специален режим, посочват от общината.

Мотивите за въвеждане на забраната са свързани с натовареността на участъка през летния туристически сезон, в часовия интервал от 8 до 16 часа, когато преминават множество пътни превозни средства, групи пешеходци, туристи, включително велосипедисти, се посочва в заповедта на кмета на Банско. 

При струпването на множество автомобили и преминаващи туристи в посочения участък се създават реални предпоставки за застрашаване живота и здравето на участниците в движението и възникване на пътни произшествия. Освен това в този участък се образуват и задръствания, които възпрепятстват евентуалния достъп на Спешна помощ и други специализирани автомобили, в случай на нужда при инцидент на пътя или в планината, се посочва в мотивите на заповедта на кмета на община Банско Иван Кадев. 
БТА