/ Община Благоевград
За девета поредна година Благоевград бе домакин на церемонията по връчването на наградите „Джовани Фалконе“. Ежегодният конкурс „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от Общински съвет по наркотични вещества, събра в зала „22 септември“ съдии, прокурори и разследващи полицаи от цялата страна.

„За поредна година връчваме приз за смелост, за доблест, за честност, за висок професионализъм.  Джовани Фалконе е притежавал всички тези качества. Той  е символ на борбата срещу престъпността. Неслучайно  вестник „Таймс“ го определя като един от героите на последните 60 години", заяви кметът Атанас Камбитов.

Благоевград
Снимка: Община Благоевград

На свой ред посланикът на Италия Н. Пр. Стефано Балди  не скри, че се гордее с делото на Джовани Фалконе.
„Борбата с престъпността е борба, която се извършва ежедневно. Искам да благодаря за церемонията в памет на Джовани Фалконе. Зная, че когато се организират подобни инициативи, зад това стоят много хора“, каза в обръщението си посланикът.
 
Призове бяха връчени на  магистратите Емилиян Костов- прокурор при Районна прокуратура град Оряхово, Захарин Захариев- съдия от Бургаския окръжен съд, Росица Славова- прокурор при Специализирана прокуратура. Дадена бе награда и на Никола Гратери- прокурор от Калабрия, Италия  / прокурор по делото „Брендо“/. Отличие в категория „Магистрати“ получи и Татяна Андонова- съдия и заместник- председател на Окръжен съд- Благоевград.

Благоевград
Снимка: Община Благоевград

     
Сред отличените полицаи се наредиха различни екипи, дирекции и отдели към Министерство на вътрешните работи от цялата страна. Те бяха номинирани за дългогодишната си работа и висок професионализъм в ефективната борба с престъпността.

По време на тазгодишната церемония по връчване на наградите в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе бяха връчени три извънредни награди. Призовете бяха за Александър Балев, директор на „Социално подпомагане“ – Благоевград, за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици и за изработване на адекватна политика срещу наркотиците.

Дирекция „Социално подпомагане“- Благоевград получи награда за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици и за изработване на адекватна политика срещу наркотиците. Третият приз от извънредните награди отиде при адвокат Георги Тошев, за подпомагане дейностите на ОбСНВ по превенция на наркоманиите и работа по реализиране на интерактивните съдебни процеси с ученици от различни възрасти и студенти.