Вельо Илиев поиска от МОСВ да стопанисва изворите в Рупите и Марикостиново
Вельо Илиев поиска от МОСВ да стопанисва изворите в Рупите и Марикостиново / снимка: аtlas-s.com

Кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев внесе заявление до Министерството на околната среда и водите за предоставяне на изворните находища в с. Рупите и с. Марикостиново, които са изключителна държавна собственост, за стопанисване от  общината.

Искането на петричкия градоначалник е на базата на одобрения списък на находищата на минерални води съласно Закона за водите, които могат да бъдат предоставени за управление от общините за 25–годишен срок.

Кметът на Петрич може да поиска посочените в списъка находища, разположени на територията на общината до 31 януари 2011 г. и същите в 14-дневен срок ще бъдат предоставени на общината с решение на министъра, уточняват от кметството в южния град.

Преди издаване на разрешителните кметът трябва да възложи оценка и да представи документите за утвърждаване на експлоатационните ресурси от тези находища. Оценката може да бъде възложена и от лицата, искащи да ползват минералната вода, при което същите имат предимство при получаване на правото за ползване и през първите 6 месеца няма да заплащат такса за водовземане.

Подадените от 1 януари до 15 февруари заявления с искане за ползване на минерална вода ще се изпращат служебно в общината, на която е предоставена минералната вода, за издаване на разрешителното за водовземане. Когато в предоставеното находище няма издадени разрешителни от органите по водите, Общинският съвет ще определи дали предоставянето за ползване на тези води ще бъде възмездно или безвъзмездно.

Общинските съвети ще определят тарифите, а кметовете ще събират таксите за водовземане. Когато има издадени разрешителни от органите по водите, минералната вода ще се предоставя само възмездно при условията на Тарифата за таксите за водовземане, като таксите по тази тарифа и по предоставени от кмета на общината права ще постъпват в съответната община.

Ако в 5-годишен срок от предоставяне на минералната вода Общината не е процедирала по усвояване на ресурсите, находището трябва да бъде върнато за управление в съответната Басейнова дирекция.