В. Чорбаджийски: С компромис от наша страна и загуба от 300 000 лв. успяхме да направим първия пласт асфалт в Грамада
В. Чорбаджийски: С компромис от наша страна и загуба от 300 000 лв. успяхме да направим първия пласт асфалт в Грамада / снимка: Община Благоевград
В. Чорбаджийски: С компромис от наша страна и загуба от 300 000 лв. успяхме да направим първия пласт асфалт в "Грамада"
25644
В. Чорбаджийски: С компромис от наша страна и загуба от 300 000 лв. успяхме да направим първия пласт асфалт в "Грамада"
  • В. Чорбаджийски: С компромис от наша страна и загуба от 300 000 лв. успяхме да направим първия пласт асфалт в "Грамада"

Въпреки че имаше немалко недоволства от страна на жители на кварталите "Старо Струмско" и "Грамада" по време на реконструкцията на ВиК мрежите, повечето хора подходиха с разбиране и проявиха нужното търпение, докато строителните дейности приключат, заяви Васил Чорбаджийски - съдружник във фирмата изпълнител на обекта - "Монолитстрой". Изказвани бяха и не едно мнения, че до края на 2009 г. няма да се справим с подмяната на водоснабдителните и канализационните мрежи, а още по-малко с полагането на асфалта, но в крайна сметка се оказа, че приключихме работа с месеци по-рано, коментира Чорбаджийски. 

От 30 години съм в този бранш и съм наясно, че подобни ремонти не се правят през есента и зимата и това бе една от причините да побързаме да си свършим работата, каза още Васил Чорбаджийски. Той обяви, че независимо от липсата на пари от фирмата са преценили, че работата не може да се стопира и с направен компромис и загуба от 300 000 лв. са положили първият пласт асфалтова настилка.

За втория етап, койно ще се реализира през 2010 г., ще бъдат необходими още 4, 2 млн. лв. С парите ще се положи още един слой асфалт, ще се оформят бордюрите, ще се направи тротоарна настилка и на някои улици ще се монтира осветление, информира още Чорбаджийски.

Според ръководителя на обекта Христо Чорбаджийски фирмата е срещнала трудности и заради многото неотчуждени имоти, най-вече в кв. "Старо Струмско", но впоследствие и тези проблеми са решени. Проведените отчуждителни мероприятия са за сумата от 738 105 лв.

Близо 3 млн. лв. е стойността на обекта в кв. "Старо струмско", който се изпълнява по проект "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон" и е финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.". От тях 2, 245 млн. лв. са вложени за подмяна на канализацията, а останалите средства - за водопроводната мрежа.

В кв. "Грамада", където се работи по същия проект, общата стойност на изпълнените строително-монтажни дейности е 8 581 720,80 лв. с ДДС. Реконструкцията на ВиК мрежите в квартала е изпълнена на 17 улици. Стойността на проведените отчуждителни мероприятия е в размер на 136 070 лв. Новите водопроводни мрежи са от полиетиленови тръби с дължина 8936 м. и с диаметър Ф 63 до Ф 355. Новата канализационна мрежа е с полиетиленови тръби с диаметър от Ф 300 до Ф 1000 с обща дължина 6997 метра.

Още коментари за работата по проекта в "Струмско" и "Грамада" чуйте от Васил Чорбаджийски и Христо Чорбаджийски в прикачения звуков файл