Украинските бежанци, намерили подслон в Благоевград, организираха съботно почистване в района на парк „Бачиново“, предаде БГНЕС.

Чистенето на парка бе под надслов “Чистота е здраве!”. Чрез тази инициатива украинските бежанци изразиха благодарността си за гостоприемството, оказано им от гражданите на Благоевград.

Организаторите от Facebook групата „ЗаБлагоевград“ бяха осигурили тениски с мотото„Благоевград може“, ръкавици и чували за сметта.
 

Украински бежанци чистиха парк "Бачиново"
БГНЕС


„Израсъл съм тук в благоевградския дом за сираци, след това завърших висше, учител съм по образование, от две години съм в Германия“, каза Юли Сотиров, участник в проявата заедно със семейството си. Той призна, че дошъл на почистването си защото е човек, който работи с деца и му е много тъжно, когато те са далеч от родителите си.

„Нямах родители, но имах добри учители, за това искам да дам на украинските деца поне малко радост, емоции, да попеем задно, да научат и българския химн. Дошъл съм тук с китарата и сърцето си“, добави Сотиров.

Според него солидарността и любовта на хората се мерят и с малките неща.

„Супер се чувстваме, тук сме си в къщи, благоевградчани ни приеха като роднини, помагат ни, облякоха ни, нахраниха ни. Питат ни какво ни трябва, за това в знак на благодарност решихме да им направим това почистване“, каза Светлана от Болград, пристигнала тук с „автобуса на надеждата“.

На зелената морава в парка украинските деца изпълниха техен танц, след което под акомпанимент на китара участниците в проявата пяха химните на България и Украйна.
БГНЕС