В пика на затъмнението Луната ще закрие Слънцето на 56%
В пика на затъмнението Луната ще закрие Слънцето на 56% / Thinkstock/Getty Images

Днес ще настъпи първото слънчево затъмнение за тази година. От територията на България обаче то ще се наблюдава само като частично. В пика на затъмнението Луната ще закрие Слънцето на 56%, като този максимум ще бъде видим от северозападните райони на страната. Пълната фаза на затъмнението ще може да се наблюдава само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

От територията на България рядко може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение, каза астрономът от БАН Пенчо Маркишки. Последното пълно слънчево затъмнение, видимо от нашите географски ширини, беше през 1999 година, а следващото няма да е в близкото бъдеще. На 20 март обаче ще може да видим частично закриване на Слънцето от Луната, което ще започне в 10.42 часа.

При наблюдението на слънчевото затъмнение трябва да се вземат мерки за предпазване на зрението, за да не се стигне до увреждане на ретината особено когато се използват оптични уреди.

Слънчевото затъмнение ще бъде последвано от лунно, като то ще настъпи на 4 април. От територията на Европа обаче това явление няма да бъде видимо.

Интервю с физика от Института по астрономия към БАН Пенчо Маркишки можете да чуете тук или в прикачения звуков файл