В Благоевград се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението
В Благоевград се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението / Областна администрация - пресцентър

Заместник-областният управител Асим Адемов проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата за област Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Целта на комисията е всяка от компетентните институции да докладва готовността си по набелязаните за разглеждане въпроси, които пряко рефлектират върху безопасността на движението по пътищата.

Особен акцент бе поставен върху предстоящия летен туристически сезон с увеличеното използване на ПТС с животинска тяга, пътуванията по отпуски, абитуриентските балове и готовността на общините и ОПУ за поддържане на общинската и републиканска пътна мрежа за доброто състояние на пътната маркировка (хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация).

Старши инспектор Данаил Стоицов от ОД на МВР - сектор Пътна полиция заяви, че на територията на област Благоевград за 2015 г. са допуснати 303 броя тежки ПТП с 32 убити и 382 ранени граждани, като основната причина за тях е несъобразената скорост. Тревожен е броят на допуснатите ПТП с тежки последици и поради неспазване на предимство, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение. При ПТП след употреба на алкохол са регистрирани 19 броя тежки ПТП с един убит и 26 ранени.

По повод  предстоящите абитуриентски балове, Стоицов подчерта, че ще бъдат организирани инструктажи и превантивен контрол по време на интензивния трафик.

Инж. Катя Пандалиева от ОПУ представи информация за предстоящи планирани ремонтни дейности по пътищата на територията на Пиринско, датите за тяхното изпълнение и обходните маршрути. Предвиждат се дейности по изкърпване на пътната настилка и ежемесечно почистване, косене и обезопасяване на отделни участъци с мрежа. Предстои и изграждане на мостово съоръжение на пътя Добринище – Гоце Делчев.

На заседанието присъства и инж. Първан Рахталиев – Железопътна секция София към Национална компания „Железопътна инфраструктура“,  който представи информация за състоянието на жп прелезите по маршрут София – Кулата. Той заяви, че е назначена проверка на експертна комисия, която ще извърши пълен преглед на всички жп прелези на територията на област Благоевград и при констатирани нередности ще бъдат своевременно отстранени.

По време на заседанието общините представиха доклади за работата на Общинските комисии и проведените от тях кампании и инициативи по безопасност на движението. По специална покана на заместник-областния управител, на заседанието присъстваше и представител на сдружение SOS – ПТП.