Тримесечното отчитане на тока може да остане
Тримесечното отчитане на тока може да остане / netinfo

Тримесечното отчитане на тока за абонатите на ЧЕЗ в София и Западна България може да се запази, но без потребителите да плащат междинни сметки. Такава възможност е била обсъдена между председателя на енергийния регулатор Константин Шушулов, ресорния министър Трайчо Трайков и ръководството на чешката компания, съобщи Шушулов.

Въпреки това решението на регулатора все още е за категорично връщане на едномесечното отчитане, което от месеци е оспорвано от ЧЕЗ. Професор Шушулов съобщи още, че на 10-ти септември напуска поста си като шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. На срещата между Шушулов и Трайчо Трайков е станало ясно, че гражданската позиция на енергийния министър е тримесечното отчитане в Западна България да се запази. „Той тогава загатна: а това означава ли, че може изцяло да се мине на три месеца, без да се правят вноски от хората, прогнозни, за да се премахне мисълта за кредитиране от гражданите на дружеството да стане обратно – дружеството да кредитира гражданите първите два месеца и на третия месец след отчитането да се издава фактура”, коментира Шушулов.

От ЧЕЗ са заявили готовност да отчитат по този начин. Подобен изход за приключване на сагата с тримесечното отчитане обаче все още не е разглеждан в комисията. Според Шушулов това може да бъде неизгодно за някои домакинства, които са свикнали да плащат всеки месец. Все още остава в сила решението за връщане на едномесечното отчитане на тока. „Какво искате да направим? Да ги санкционираме пак. Ще ги друснем един-два милиона лв. и какво? Ще отиде в съда, ще обжалват. Какви сапунени сериали, какъв сапун”, каза Шушулов.

От 10 септември вече Шушулов вече няма да бъде председател на регулатора, съобщи той и добави, че ще има среща с премиера Борисов, за да му връчи доклад, че мандатът му изтича. „Отивам си на 10 септември, стига толкова, осем години стигат”, каза председателят на държавния регулатор и допълни, че най-голямата му болка за тези осем години е, че не е могъл да случи на „читави журналисти”.