Съдът отказа да приеме нови доказателства по делото „Чората
Съдът отказа да приеме нови доказателства по делото „Чората / снимка: Sofiq Photo Agency
Съдът отказа да приеме нови доказателства по делото „Чората"
26160
Съдът отказа да приеме нови доказателства по делото „Чората"
  • Съдът отказа да приеме нови доказателства по делото „Чората"

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората стартира отново на втора инстанция. Военно-апелативният съд назначи нова съдебномедицинска експертиза по случая и отказа да приеме нови доказателства и да разпита нови свидетели по случая. Експертизата ще бъде изготвена от същите вещи лица, които са работили по делото и на предишните му разглеждания.

Процесът отново ще бъде проведен почти изцяло при закрити врати поради наличието на класифицирана информация в материалите по делото. Адвокатът на частните обвинители - семейството на Чората, Васил Василев остана недоволен от решението на съдиите новата експертиза да бъде изготвена от същите вещи лица. Според защитника така не се спазва принципът на случаен избор на експертите.

На 20 януари Върховният касационен съд върна делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората за ново разглеждане от Военно-апелативния съд. Това стана след като през декември всички страни по делото се съгласиха, че то трябва да бъде преразгледано. В мотивите си магистратите твърдят, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. В момента на първа инстанция майор Мирослав Писов е осъден на 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - на по 16 години затвор. Процесът веднъж вече бе връщан на първа инстанция за преразглеждане преди години. Чората почина на 10 ноември 2005 г. по време на полицейската операция „Респект". Осъдителните присъди на полицаите станаха причина за множество протести в Благоевград. Те бяха подкрепени и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Процесът продължава на 14 април.