Станишев поканен за обсъждането на стратегията за развитие на Югозападния район за планиране
Станишев поканен за обсъждането на стратегията за развитие на Югозападния район за планиране / netinfo
Регионалната иновационна стратегия за развитие на Югозападния район за планиране ще бъде обсъдена на заседание в края на септември, съобщи областният управител на Благоевград и председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район Владимир Димитров.

На заседанието, което ще се проведе между 23 и 29 септември, е поканен да присъства и министър-председателят Сергей Станишев, който да сподели опита от участието си в националното обсъждане на иновационните стратегии в края на миналата година, уточни Димитров.

Регионалната стратегия на Югозападния район, която е първа по рода си в страната, е подготвена съвместно със столичната фондация „Приложни изследвания и комуникации”. В нея всяка от включените области – Благоевград, Перник, Кюстендил, София град и София област, са представили свои планове за развитие.

Акцент в благоевградската стратегия са възобновяемите енергийни източници. Идеята е съвместно с фондацията да се създаде Център за изследвания, разработка и производство на елементи за всички видове възобновяеми енергийни източници, каза още областният управител Владимир Димитров.