Сечта заради пистите е вероятна причина за наводнението в Банско
Сечта заради пистите е вероятна причина за наводнението в Банско / снимка: forthenature.org

Тежките последствия от придошлите води на река Глазне в Банско най-вероятно са резултат и от човешка дейност в Национален парк "Пирин", предупреждават от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

В събота река Глазне преля на три места в Банско, след като дигите поддадоха, а през нощта срещу неделя водата изби и на друго място. Кметът на курортния град Александър Краваров увери, че обстановката след наводнението в Банско е спокойна. Екипи на Гражданска защита работят по отстраняване на щетите, които се оценяват от комисия. Къщи и хотели бяха наводнени от пороя. "Дигата е укрепена, там сме съсредоточили цялата налична техника, с която разполагаме. Мисля, че едва ли вече ще дойде толкова голям порой, както в нощта срещу 16 май. Такова природно бедствие Банско не помни от 1957 година", призна пред Дарик Александър Краваров.

От Коалиция "За да остане природа в България" напомнят, че през последните години в сърцето на Национален парк "Пирин" бяха изградени нови ски писти и съоръжения. Обезлесени са близо 250 хектара девствени гори по стръмни терени във високата част на планината. Голяма част от просеките са в пъти по-широки от разрешеното, а за половината нови писти няма въобще необходимите оценки за въздействие върху околната среда.

Продължителните обилни валежи са най-честата причина за преливания на реки, но обезлесяването вследствие изсичането на гори за ски писти също може да е сред основните причини за наводнението в Банско, посочват природозащитниците. Според тях горите със своите дървета и повърхност на листата, и дебелата рехава горска постилка попивали голяма част от влагата при дъжд. За разлика от тях по отъпканите писти цялата вода изтичала веднага по повърхността към най-близката река.

Друга причина за зачестилите наводнения в Бавско според природозащитниците е строителството. Стесняването на речното корито чрез диги, за да се отвоюва допълнително пространство за застрояване, води до намаляване на обема, който може да поеме допълнителните количества вода, смятат те.

При използването на изкуствен сняг за ски пистите се натрупва повече снежна покривка от естественото и съответно по-голям отток при нейното разтапяне, припомнят от организацията.

Коалицията "За да остане природа в България" отново се обръща към Министерство на околната среда и водите за проверка доколко се спазват условията на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин". Наскоро изчисления по сателитни снимки показаха, че е възможно използваната площ от националния парк за ски зона да е два пъти по-голяма от договореното в концесията.

Преливания на река Глазне в Банско са наблюдавани и преди, но никога с подобна честота, както през последните няколко години, казват от Коалицията.