Само едно заявление от кандидат-приемно семейство е подадено в Благоевград
Само едно заявление от кандидат-приемно семейство е подадено в Благоевград / netinfo

Едно заявление от кандидат-приемно семейство е подадена в рамките на проекта "И аз имам семейство" в Благоевград.

Общо 20 са утвърдените приемни семейства за 2 години в община Благоевград, 2 в Симитли и още 2 в Кресна, поясни Емилия Маникатова, началник отдел "Закрила на детето" "Приемната грижа е една възможност децата да не израстват в специализирани институции, защото това не е най-доброто място за тях", каза още Маникатова. Тя поясни, че срокът за проучване на кандидатите за приемни родители до момента е бил 4 месеца, като идеята е той да се намали на три месеца. В това време влиза и предвиденото специализирано обучение на желаещите да приемат за отглеждане дете, от специализирано заведение.

Кандидати за приемни родители могат да бъдат всички лица, навършили пълнолетие, които са психически здрави и имат нормален стандарт на живот. Няма изискване кандидатът, подаващ заявлението да е семеен, стана ясно още по време на срещата.

Проектът "И аз имам семейство" се реализира чрез Дирекция "Закрила на детето" със съдействието на община Благоевград. Продължителността на проекта е 26 месеца, като крайният срок за реализацията му е 31 октомври 2013 година. Стойността на проекта е 15 000 000 лева, които не са разпределени предварително за конкретните общини, стана ясно още на срещата.

На представянето на проекта присъстваха зам.-кметът на Благоевград Жанета Жикова, председателят на ОбС Даниела Савеклиева, както и експерти от дирекции.