С паметна вечер отбелязаха годишнина от гибелта на Гоце Делчев
С паметна вечер отбелязаха годишнина от гибелта на Гоце Делчев / Община Гоце Делчев

Вечер, посветена на 110-та годишнина от гибелта Гоце Делчев бе организирана в едноименния град. В инициативата участваха акад. Георги Марков, Иван Гранитски и краеведа Иван Марков, а с песни посветени на Гоце Делчев се включиха певците и музикантите от Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци.

През деня, акад. Георги Марков и Иван Гранитски се срещнаха с ученици от ПМГ "Яне Сандански" и НПГ "Димитър Талев" в  Гоце Делчев. Срещите и в двете учебни заведения преминаха при много голям интерес от страна на учениците, които зададоха на големия български историк десетки въпроси свързани с историята на региона и страната, както и свързани със световни исторически събития. Организирането на вечер в памет на патрона на града - Гоце Делчев, е по идея на кмета на общината Владимир Москов.

Основната цел е да се отдаде заслужената почит на Гоце Делчев, който в последните години не присъства в националния исторически календар по начина, който заслужава. „Гоце Делчев е безспорен национален герой и може да бъде поставен редом до Васил Левски”, бе категоричното мнение на акад. Георги Марков.

Той подчерта, че Гоце Делчев е бил не просто войвода и идеолог, а политик, държавник и интелектуалец, което го прави неповторима личност в историята на България. Краеведът Иван Марков също представи интересни данни от живота на Гоце Делчев, част от които се оказаха неизвестни до момента и за акад. Георги Марков.

Местният краевед наблегна на дейността на Гоце Делчев в региона и спомените на хора за посещението му в Неврокопско, които е успял да издири през годините. „Не съм чувал за никой друг хората да говорят с такава обич, както за Гоце Делчев”, каза Иван Марков и потвърди, че той е сред най-обичаните български национални герои заедно с Васил Левски.

Годишнината от гибелта на Гоце Делчев ще бъде отбелязана още с полагане на венци и цветя на 4-ти май пред паметника на бъгарския революционер.