/ Снимка: Община Благоевград
Вече има решение на ПУДООС за отпускане на 5,2 милиона лева за изграждането на регионалното депо за битови отпадъци край благоевградското село Бучино. Проектът се финансира поетапно до общата сума от 17,5 милиона лева. Останалите 5,8 млн. лв. ще бъдат осигурени от Министерството на финансите.

„Строителните дейности вървят. Амбицията ни е в срок да довършим депото. Надяваме се, че в края на август, най-късно в началото на септември то ще бъде готово”, заяви кметът на община Благоевград - Атанас Камбитов.

До дни започва изграждането на новото депо край Благоевград

Общината вече има и зелена светлина за реализиране на проект по Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух. През зимата, тъй като голяма част от домакинствата се отопляват на твърдо гориво, замърсяването на въздуха е над допустимите норми.

„Направихме преди време пилотно монтиране на филтри в комините, сега започва изграждането на индивидуални филтри за многофамилните жилищни сгради. Целта е те да улавят фините прахови частици, за да намалим нивата на запрашаване”, уточни кметът Камбитов.

Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини

Той подчерта, че в бюджета за тази година са заложени два пъти повече финансови средства за измиване на улиците в града, което допълнително ще намали замърсяването на въздуха. До дни община Благоевград стартира и реализацията на проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция.

Ще бъдат монтирани помпи в зелените площи. До момента, в най-горещите месеци юли и август, поливането на зеленината в Благоевград се осъществяваше с помощта на цистерни, което бе много скъпо и се харчеха доста пари. Сега с тези помпи ще се икономисат средства, като спестените пари ще се насочат за цялостното измиване на града.