/ iStock/Getty Images
"Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград извършва проверка по сигнал за изкопни дейности и унищожение на дървета в природна забележителност Мелнишки пирамиди", каза зам.-директорът на инспекцията Румен Иванов.

"На място са и полицейски служители от Сандански, с цел да се установи извършителят на нарушението", коментира Иванов. "Резултатите от проверката, както и дали е установен нарушителят, ще бъдат ясни на по-късен етап", посочи зам.-директорът на РИОСВ.

Санкционираха предприятие в Разград за замърсяване на река Бели Лом

Сигналът се проверява и от представители на общинската администрация в Сандански, каза за БТА кметът на общината Атанас Стоянов. По думите му сигналът е подаден на телефон 112 и в него е посочено, че в района на Мелшнишките пирамиди има багер, който прокарва път.

По данни на Регистъра на защитените територии в Република България на територията на Мелнишките пирамиди е забранено повреждането на дървета и късане и изкореняване на растения, повреждането или изменянето на естествения облик на местността и на водния и режим, забранено е извършването на строителство, освен в случаите, когато такова е предвидено в проекта на природната забележителност. 
БТА