/ БГНЕС
Пасажери от полет от Париж влезли в страната ни без граничен контрол
Проверяват Гранична полиция заради непроверени пътници на летище София
96728
Проверяват Гранична полиция заради непроверени пътници на летище София
  • Проверяват Гранична полиция заради непроверени пътници на летище София
Вътрешна проверка е назначена в Гранична полиция заради самолет с пътници от Париж, които влезли у нас без да им бъде извършен граничен контрол. Самолетът се е приземил на 20 март и на нито един от 40-те пасажери не е извършена гранична проверка. 

"Това е повече от притеснително. Ако се наложи, ще има оставки. Един да мине така е опасно, а представете си да са повече хора", заяви вътрешният министър Валентин Радев в Благоевград. Той припомни, че това не е първият пропуск на Гранична полиция на летище София.

„Преди това имаше друг случай, има проверка там, аз лично ще проверя дали всички бяха наказани по веригата. Тогава не ставаше дума за пътниците на самолет, а само за един гражданин. Недопустимо е целият самолет да не е бил проверен", подчерта той.
 

БГНЕС


Радев увери, че трудно се освобождава от кадри, защото трудно се намират качествени хора. Но ако някой е пристъпил закона, незабавно се освобождава, категоричен беше той. "Обяснявам си последният случай с пропуски в работата на Гранична полиция. Трябва да бъдем много внимателни, всички отвън ни хвалят, че пазим границата, това е най-добре пазената сухопътна граница на ЕС. И на този фон се случва нещо подобно”, каза още министър Радев. 

Той проведе среща в Благоевград с над 120 кметове и кметски наместници от Пиринско, за да набележат заедно мерки за намаляване на битовата престъпност.

Министърът подчерта, че управниците са дали добри идеи, но сред тях имало и доста екзотични, като например управниците на малките населени места да могат да носят оръжие, за да се борят с престъпниците. "Няма как кметовете да бъдат местни шерифи", категоричен бе вътрешният министър.
 

БГНЕС


„Общото впечатление е, че има полицаи, обикалят населените места, кметовете ги познават. На много места искат униформените да бъдат увеличени, но няма как да стане. Но професионалното ръководство може да прави вътрешна реорганизация и да мести служителите на места, където има увеличен престъпен контингент", даде пример Валентин Радев.

По думите му видеонаблюдението ще оптимизира работата на полицаите, а МВР има възможност да подпомогне финансово общините да монтират видеокамери. Кметовете питаха и за автомобили с повишена проходимост. „Ще направим каквото можем в рамките на бюджета, който имаме, но в тази посока се работи. В сряда получаваме нови автомобили, които ще отидат в Гранична полиция", каза Радев.