Продължават проверките на фирми, извършващи саниране на блокове в областта
Продължават проверките на фирми, извършващи саниране на блокове в областта / Дарик - Благоевград, архив

Ще продължат проверките на фирмите, извършващи саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност в Пиринско. Това заяви директорът на дирекция "Инспекция по труда" - Благоевград Петър Попадиин.

"По данни на общинската администрация тази година трябва да бъдат санирани 67 блока в Благоевград. Ние сме задължени тези проверки да се извършват на сто процента. При 67 блока, 67 проверки трябва да имаме до края на годината. Нито една фирма, която се занимава със саниране, не бива да бъде пропусната по време на санирането. Проверки предстоят и в цялата област", коментира Попадиин.

На пресконференция днес Петър Попадиин заяви също, че в областта расте броят на хората, които работят без договор, въпреки високите глоби, които са от 1500 до 15000 лева. "Хванатите хора без договори за месец февруари са 15, а за март до момента има съставени 34 акта", поясни той.

За месец февруари "Инспекция по труда"- Благоевград е извършила 181 проверки. Констатирани са 818 нарушения, от които 431 по Закона за безопасни условия на труд и 387 по Кодекса на труда. Издадени са 13 акта, а влезлите в сила наказателни постановления са 10 на обща стойност от 7400 лева.

"Продължават проверките от инспекцията, които се извършват по информация, дадена от НАП. Към този момент приключилите проверки са 56, а още 89 предстои да се приключат до края на април и до края на юни трябва да станат над 280 преверките, наредени от НАП", каза още Попадиин.

Той поясни, че при тези проверки, след промените на минималната работна заплата от 1 юли 2015 г. и от 1 януари 2016 г., работодателите не изплащат минималната работна заплата на своите работници и не внасят осигурителните приходи, които трябва да влязат в НАП на основание на минимална работна заплата.