Представят книгата Посланията на Богородица
Представят книгата Посланията на Богородица / снимка: Дарик Благоевград

Книгата "Посланията на Богородица" на Дафина Ангелиева - Ленци ще бъде представена в залата на Историческия музей в Благоевград.

Авторката е родена в България, но живее тридесет и четири години в Италия. Първата й книга „Кажи си името” излиза от печат през 1994 година и проследява родословното дърво на известната италианска фамилия Медичи, чийто корени според нея стигат до България.          

С цел възвръщане на историческото достойнство на народа и нацията, едно 33- годишно вдъхновение се появи на бял свят като малко и извънредно интересно четиво – книгата „Посланията на Богородица” на Дафина Ленци.


Книгата прави опит да извади на светло, един все по-малко оспорим факт: както някога, така и сега културният център - пъпът на света, е на Балканите, Черноморието и по Средиземноморието. В основата на всички духовни и материални достижения стоят хора родени, възпитани и живели именно в този регион. Изместването на епицентъра на еволюционните и цивилизационни процеси не е случайно. Омаловажаването на достойнството на предците ни, които са посветили живота и творческата си енергия за всеобщото човешко благоденствие заслужава приемственост и съсредоточаване на вниманието върху завещаните ни ценности – материални и духовни.

И може би, именно тук, на Балканите, хората са призвани да съхранят спомена, историческата памет и традициите. Нищо от това, на което се радваме в днешни дни, не би било възможно без основата, изградена от поколения именити или безименни хора, населявали този регион на планетата от древността. Именно в този регион се институционализират първите държави и религии, като акт на решимост да са въведе хармония между материалните и духовни богатства на хората. Като потвърждение на правилото, че „Пътят към Ада е покрит с добри намерения”, авторите на тези социални концепции са забулени в тайна и забрава, а времето и конюнктурните интереси заличават замисъла на авторите. Но не са ли именно те в правото си точно сега - пред надвисналата над света заплаха от духовна катастрофа, да имат възможността да предадат опита си, вместо тяхното наследство да потъва столетия в политическата блудкавост на невежите потомци и в темите за материалното ни оцеляване.

Тези народи, в момента са на колене, защото им налагат чужди правила за живеене, което е абсурдно. Понастоящем дилемата е в оцеляването на човечеството, а нашия народ казва: „ Където е текло – пак ще тече!”

Дафина Ленци повдига единия край на заблудите покриващи истината, която и без това напира да излезе в името на бъдещето на човечеството. Останалото е работа на свободния човешки разум и съзнание.

Галерия "Любимо" кани ценителите на словото на презентацията в петък от 18.30 часа в залата на Историческия музей в Благоевград