/ Община Благоевград
На 4 декември, от 16:00 часа в Регионален исторически музей-Благоевград ще се състои официалното откриване на фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров - биоразнообразието в Кресненския пролом“. 

130 г. от рождението на митрополит Борис отбелязват в Благоевград

Изложбата представя фотографии от личния живот на именития алпинист Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него.

Изложбата ще бъде открита от доцент д-р Стоян Бешков от Националният природо-научен музей към БАН и Андрей Ковачев и Фиданка Бачева-Макгра (CEE Bankwatch Network) от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”.

На изложбата ще бъдат представени фотографии от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил страстта му към природата, негови лични снимки, снимки на природата в Кресненския пролом, снимки на различни защитени видове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в района на Кресна.

Автори на фотографиите са самият Боян Петров; доц. д-р Стоян Бешков, НПМ при БАН; професор д-р Павел Стоев (предоставил снимки от своя фотоапарат правени от Боян Петров), научен секретар на НПМ при БАН и приятел на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк; Асен Тасев - приятел на Боян от ученическите години; Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, приятел на Боян от 1-ви клас.