Пожарът в НП “Рила” все още не е потушен,  235 души и 50 единици техника участват в гасенето
Пожарът в НП “Рила” все още не е потушен, 235 души и 50 единици техника участват в гасенето / netinfo
Пожарът в НП "Рила" е локализиран, но все още не е потушен, съобщи главен комисар Н.Николов, ръководител в гасенето на пожара. Най-тежка остава ситуацията в западния фронт на пожара, където усилено се гаси. Няма опасност за живота и имуществото на хората от вилната зона, огнеборците са в състояние да пресекат всяко активизиране на пожара към нея, допълни комисарът.

Пети ден продължава драмата с пожара, възникнал на 3-и септември в Н.П. “Рила”, местността “Аризманица”- Марков камък, област Благоевград. Местността е силно пресечена.

Пожарът е обхванал площ от около 1350 дка, от които 400 дка иглолистна гора. 235 души и 50 единици техника са ангажирани към момента с гасенето на пожара, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-късно следобед се очаква в потушаването на пожара да се включи и авиационният модул от Франция, включващ два самолета “Canadair” за гасене на горски пожари и един самолет за оценка и въздушно ръководство. Все още се търси вододайна зона, от която те биха могли да зареждат с вода, като в момента се правят консултации с Министерство на околната среда и водите.

Главен комисар Николов подчерта, че няма опасност за живота и имуществото на хората от вилната зона. Той бе категоричен, че огнеборците са в състояние да пресекат всяко активизиране на пожара към вилната зона. Осигурени са противопожарни автомобили и в самата вилна зона.

Продължават действията на въведения с заповед на Директора на ОДМВР – Благоевград план за действие при кризи в частта му Действие при големи и сложни пожари.