Спестени са над 20-часа по транспортиране на пострадалата туристка по земя
След тежката акция по въздух в Пирин говори екипажът на вертолета "Кугар", който беше изпратен, за да транспортира пострадалата туристка. Тя е настанена в столична болница с тежки травми. 

Марин Тасков, пилот от 24-та Авиационна база "Крумово" разказа: “На много труден терен беше, на височина от 2400 метра, просто вертолетът беше на предела на възможностите си, колегите бяха също на предела на възможностите си откъм сила, защото се наложи да се пробяга в ждрелото буквално нагоре, за да може да извлекат - може би към 300 метра са я извлекли - защото беше невъзможно да се зависва там на тази позиция, защото имаше турболентен поток и вертолетът не се чувстваше много адекватно и беше твърде близко до скалите, понеже наклонът беше твърде голям“.

Капитан Юлиян Илиев, борден инженер, допълни: „Това беше полет, който беше на ръба на възможностите на вертолета, в момента на зависването, това беше параметърът, който не можеше да превишим повече и трябваше да ограничим момента, в който ще извлечем хората, да използваме по-малка височина и по-достъпен терен“.

В сложната обстановка на място екипажът преценява, че е твърде опасно вертолетът да слиза на мястото на инцидента и затова един от екипажа слиза с лебедка и заедно с планинските спасители местят пострадалата с носилка до терен, който е удобен за снишаване на машината.

ВВС успешно евакуираха пострадалата туристка

„Риск винаги има, но е разумен риск, който може да се поеме, защото ние отиваме да спасяваме, от спасители да не се превърнем в спасявани, винаги това го преценяваме, правим брифинг в екипажа и вземаме адекватни решения за изпълнението на задачата".

Ст. сержант Стоян Колев: „Затова съм тук в тая служба, за да може точно това - това ни е ежедневието и нормално, когато имаме нужната подготовка и уменията, за нас това е нещо, което ни е призванието и ни е рутинно“.

Точните причини за тежкия инцидент в планината засега не са ясни.

Намериха 59-годишен великобританец загинал в Пирин

Наско Уков от ПСС Банско обясни за туристката: „Екипирана, да, сега, какво е довело до инцидента дали е имала нужда от повече екипировка и инвентар и познания, не мога да коментирам, не съм бил там, не знам точно откъде е паднала, мястото, но да напомня на туристите да бъдат внимателни по планините, особено по такива скални ръбове, да не се отнасят с пренебрежение към условията и да не се надценяват, защото това са основните причини за инциденти в планината“.

А планинският спасител Върбан Тодоров предупреди: „Скалите при намокряне стават абсолютно хлъзгави и лошата екипировка може да доведе до неприятни последици“.

Акцията по въздух е спестила на планинските спасители над 20-часова операция по транспортирането ѝ по земя.
NOVA