Откриха Зонална изложба Струма в Благоевград
Откриха Зонална изложба Струма в Благоевград / netinfo
Откриха Зонална изложба "Струма" в Благоевград
75384
Откриха Зонална изложба "Струма" в Благоевград
  • Откриха Зонална изложба "Струма" в Благоевград

Петима творци бяха наградени по време на откриването на Зонална изложба "Струма" в Благоевград. Художникът Атон Гошев получи отличието на Съюза на Българските художници, наградата за скулптура получи Валентин Господинов, за цялостно представяне Огнян Механджиев, а двете награди за живопис бяха връчени на Сашо Евтимов и Живко Янев. Официалното откриване на XV Зонална изложба "Струма" бе днес по обяд в Регионалния исторически музей. На събитието присъстваха десетки творци от Благоевград и страната.

"Приемам този ден като празник на изкуството и културата. Имаме уникалната възможност да се докоснем до таланта на една от най-интересните и най-автентично общности на даровити личности  общността на съвременните български художници от Югозападната част на страната ни", заяви председателят на СБХ Любен Генов по време на откриване на експозицията.

"Горди сме, че след 24 години прекъсване, отново Благоевград е домакин на Зонална изложба "Струма", каза по време на събитието директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" към община Благоевград Христина Шопова. Тя подчерта, че общините Благоевград, Перник и Кюстендил имат много общи проекти, по които ще продължат да работят заедно, въпреки че Югозападния район не участва в надпреварата за Европейска столица на културата.

В тазгодишното издание на изложбата участват 85 художници от Благоевград, Перник и Кюстендил. Над 180 творби във всички жанрове – графика, живопис, скулптура, пластика, дърворезба и керамика участват в изложбата, поясняват от пресцентъра на Общинска администрация.  Изложбата ще остане в Благоевград до 7 ноември.

В звуковия файл: Христина Шопова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейсности"