Отбелязват 165 години от изграждането на храм „Въведение Богородично” и 115 години от учредяването на Неврокопската митрополия
Отбелязват 165 години от изграждането на храм „Въведение Богородично” и 115 години от учредяването на Неврокопската митрополия / netinfo

По повод 165 години от изграждането на храм „Въведение Богородично” в квартал „Вароша” и 115 години от учредяване на Неврокоспска митрополия в Регионален Исторически музей ще бъде открита изложба под надслов „Християнски реликви от фонда на РИМ-Благоевград”, съобщиха от културния институт.

Експозицията показва дърворезбаната пластика, която е част от иконостаса на старата черква в Горна Джумая. Представеният кръст от венчилка на иконостас и с високи художествени достойнства. В изложбата се експонирани материали, подарени на черквата „Въведение Богородично” от руска църковна делегация, идваща от Света гора през 1864 година. Сред най-ценните материали, показани в изложбата са части от църковното одеяние на първия Неврокопски митрополит Иларион. В музея може да се види още богослужебна книжнина от епохата на Възраждането. Представени са и икони от домашния християнски бит.

Събитието е насрочено за 16:30 часа в залите на музея.


Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от музеен урок на тема „Духовните послания на християнството”, изнесен от Катерина Икономова, философ и богослов, пред ученици от 11 клас на НХГ „Св.Св.Кирил и Методий” – Благоевград.

За историята на митрополията и появата на християнството по нашите земи ще разкаже представител на Информационен православен център към Неврокопска митрополия.