Осъдиха терорист от Петрич за бутафорна бомба и закана за убийство
Осъдиха терорист от Петрич за бутафорна бомба и закана за убийство / Снимка:dariknews.bg

Мъж от Петрич бе осъден условно за закана за убийство с бутафорна бомба. Димитър К. отърва ефективното наказание заради това, че е с чисто криминално досие и е безработен.

На 25 септември 2013 г. терористът поставил на лек автомобил „Опел Астра" жълт предмет с цилиндрична форма със закачен на него маркуч, наподобяващ взривно устройство. Окачил бутафорната бомба на предната дясна врата на колата, ползвана от негов съгражданин с инициали Г. Ш. и паркирана пред дома му.

След това Димитър изпратил съобщение от мобилния си телефон до нарочената жертва с текст: „Да не идеш с колата при Л. Д.", за който жертвата на атаката му знаела, че е убит.

Магистратите приеха, че в случая има закана с убийство, която е възбудила основателен страх у Г. Ш. Затова наложиха наказание на извършителя „Лишаване от свобода" за срок от 1 година. Изтърпяването му обаче е отложено за 3 години.

Подсъдимият бе признат за виновен и за изпращането на заплашителни есемеси на петричанката Е. М., заканил се да убие и нея, и детето й. Наложено му е същото наказание за това престъпление.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Благоевград.