Омайват с вино в късноантична крепост
Омайват с вино в късноантична крепост / Пресцентър

Римлянки ще поднасят дарове на природата и ще омайват с предания и вино в благоевградското село Дренково.

Празникът в селото е посветен на археологическия обект "Късноантична сграда  - село Дренково". Той се организира съвместно за втора поредна година от община Благоевград, Югозападен университет "Неофит Рилски", Регионален исторически музей, движение "Ние жените" и Съвета по туризъм.

Тържественото начало на празника е днес в 11.30 часа, когато красиви римлянки ще посрещнат жители и гости с пита, омесена от лимец. Празнуващите ще се отблагодарят за богатата трапеза на Богинята на плодородието, като й поднесат дарове. С чаша вино за гостите ще бъде ознаменувано началото на празничната програма.

Участие в спектакъла ще вземат студенти от катедрата по „Туризъм” към ЮЗУ „Неофит Рилски”, самодейци от Обединен детски комплекс, фолклорни групи от Народно читалище „Никола Вапцаров” и читалище „Смилен Сейменски”- Логодаж, както и групи от селата Бачево и Скребатно. Специално за празника на Дренково ще се включат участници от македонския град Делчево.

Късноантичната сграда на село Дренково е атрактивен туристически обек. Той заема около 900 кв. м площ и включва две големи правоъгълни помещения, едно квадратно с вход към по-малко правоъгълно, както и вътрешен двор, от който се е влизало във вътрешните помещения. Четирите външни ъгъла на сградата представляват полукръгли отбранителни кули.