Олимпийският басейн вече функционира
Олимпийският басейн вече функционира / Община Благоевград - пресцентър

Новоизграденият плувен басейн с олимпийски размери, който е част от мултифункционалния спортен комплекс, намиращ се в двора на VIII СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград функционира от днес, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Първата тренировка беше проведена тази сутрин с плувците на ПК „Пирин“ – Благоевград, в присъствието на кмета Камбитов. Съоръжението ще се използва безплатно от плувните клубове в общината, а за посетители ще има билет със символична цена. „Ние не търсим и не очакваме печалба от басейна, приходите от билети няма да стигат и за поддръжка на съоръжението,  по-скоро за нас е приоритет социалният ефект“, обясни градоначалникът.

Управител на плувния басейн е основателят на ПК „Пирин“ Валентна Атанасова. В него ще се провеждат държавни първенства, международни състезания и ще бъде в полза за града, развитие на туризма и икономиката. Вече има заявен интерес за Държавно лично отборно първенство по плуване „Весел делфин“, което се провежда юни месец, поясни Валентна Атанасова.

Новоизграденият басейн, който е с размери 50X25, е трети по рода си в цялата страна, като в него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м.

Освен плувното съоръжение в спорния комплекс има още футболно игрище с изкуствена настилка, два тенис корта и паркинг за автомобили.