Общинският съвет в Сандански повторно решава за ВиК-Асоциацията, Яне Янев излезе с протестна декларация
Общинският съвет в Сандански повторно решава за ВиК-Асоциацията, Яне Янев излезе с протестна декларация / Дарик, архив

Общинските съветници в Сандански днес решават дали общината да напусне консолидираната ВиК-Асоциация.

На предишната сесия местният парламент гласува "За" участието в бъдещото окрупнено водно дружество, което предстои да бъде създадено в Благоевградска област.

дни по-късно обаче 10 общински съветници настояха за извънредно заседание, на което да бъде прегласувано решението за ВиК-Асоциацията. Те се възползаха от възможността, която зава Законът за местната администрация и местното самоуправление. 15 от общо 29-те гласа на съветниците ще бъдат напълно достатъчни да се отмени първото решение на общинския съвет.

До момента само общинският съвет в Кресна сред 14-те общини в Пиринско гласува „Против" участието на общината в монополното дружество. Но този пример може да бъде последван и от колегите им в Сандански.

Тази сутрин общинските съветници от РЗС начело с лидера на партията Яне Янев излязоха с декларация, с която възразяват срещу "опитите на няколко купени лица да организират заседание на общинския съвет с цел излизане от ВиК-асоциацията. Подобно заседание би било фарс и груба провокация срещу интересите на град Сандански".

Те призоваха „всички разумно мислещи колеги" да не присъстват на днешното нелегитимно заседание и да се разграничат по безспорен начин от схемите на групировката, източваща общинското водно дружество УВЕКС.

„Предприемаме всички необходими действия с цел търсене на наказателна и финансова отговорност на лицата ощетили общинската хазна в особено големи размери чрез строежи на незаконни ВиК-водопроводи и съоръжения. Считаме, че отказът на община Кресна да се присъедини към ВиК-асоциацията е фатална грешка, която трябва да се коригира час по скоро. Настояваме още на следващото редовно заседание на общ. съвет да бъде пусната конкурсна процедура за избор на нов управител на УВЕКС-Сандански. Припомняме, че РЗС последователно и безотказно продължава да иска пълна ревизия на общинските дружества", пишат съветниците на РЗС.

Те отправиха апел към кмета Кирил Котев да бъде инициатор на открита обществена дискусия за състоянието и перспективите на града във водния сектор. Осъждат всякакви опити за прикриване на цялата истина около корупционния възел, заплитан повече от 10 години в санданското ВиК. „Време е нашите съграждани да знаят за кого работят техните водомери и да разберат кой и как краде водата ни за частни ВЕЦ-ове и оранжерии. Днес, 13 юли, ще бъде фатален не за ВиК-асоциацията, а за тези, който 13 години източват общинското дружество УВЕКС-Сандански", таака завършва декларацията на РЗС.