/ БГНЕС
Общинската почивна база в Сандански ще бъде предоставена безвъзмездно на търсещи убежище украински граждани, каза пред БТА кметът на общината Атанас Стоянов. Предложението на Стоянов е представено на председателския съвет към Общински съвет – Сандански, а идеята е подкрепена единодушно. 

В общинската база могат да се настанят шестнадесет човека. Базата е напълно оборудвана, в нея има кухня, стаите са отоплени и е готова да посрещне хора, които бягат от войната и имат нужда от подкрепа, посочи кметът на Сандански.

Общината има готовност да осигури и храна, дрехи и лекарства на хора, които биха потърсили убежище в общината, допълни Атанас Стоянов. Средствата за това ще бъдат отделени от общинския бюджет. В случай, че се настанят семейства с малки деца, от общината имат готовност да закупят и необходимите основни неща за отглеждане на дете. 

Базата, която се предоставя, не е голяма, но е отправна точка, от която да се тръгне, каза още общинският кмет. Инициативата е обсъдена и с част от директорите на училища в Сандански, които разполагат с общежития.

Те също са изявили желание и готовност за подкрепа, като осигурят възможност за настаняване на бежанци, посочи Атанас Стоянов.

До края на деня (28 февруари) общинското ръководство ще се срещне и с Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, на която ще се обсъдят възможностите за настаняване на хора, които бягат от войната, каза още Стоянов. 
 
БТА