Неврокопски производители протестират в Хаджидимово
Неврокопски производители протестират в Хаджидимово / netinfo
Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевския район се събират на протест в центъра на Хаджидимово в 11.00 часа.

Стопаните имат три основни искания. Те настояват да се вдигне премията за тютюна. В момента тя е средно около 4 лева на килограм.

Протестиращите ще настояват за поне 5 лева премия, тъй като тя се изплаща от приходите от акцизи, а те непрекъснато се увеличават.

Производителите на тютюн твърдят, че държавата ги е предала. "След като продадоха енергетиката, сега управляващите не искат да кажат, че и тютюнопроизводството е включено в същата графа”, каза Иван Сабъхлъков.

"Настояваме да ни се гарантира, че този отрасъл ще остане поне до 2013 година”, допълни той. Третото искане на земеделците е държавата и фирмите, изкупуващи тютюна, да отпускат субсидии за препарати, торове и горива.

Иван Сабъхлъков заяви, че Инициативният комитет не е изпратил официално писмо с исканията до нито една институция, защото не вярват да получат отговор.

Кметовете на общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча са изразили подкрепа за исканията на протестиращите, но са отказали да присъстват. "Готови сме и на по-крайни форми на протест, ако не ни се обърне внимание”, заканват се тютюнджиите.