Набелязаха мерки за оздравяване на зоопарка в Благоевград
Набелязаха мерки за оздравяване на зоопарка в Благоевград / Любима Калпачка, Дарик - Благоевград

Община Благоевград да кандидатства по проекти за трансгранично сътрудничество между България и Македония, за да бъде подобрено състоянието на зоопарка, предлагат от структурата на БСП в областния център. Идеята бе обсъдена на специално сформирана среща, на която бяха засегнати основните проблеми на зоологическата градина, както и възможностите за решаването им.

По време на дискусията бяха дадени и идеи за изграждането на зооучилище, създаването на Инициативен комитет от доброволци от различни организации и партии и младежки екипи, които да помагат за поддържането на зоопарка. В рамките на срещата директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов, подчерта, че за момента основен проблем се явява липсата на биолог. "Има обявен конкурс за длъжността, но засега няма нито един кандидат", сподели Попниколов.

Сред участниците във форума бе и заместник-кметът по хуманитарни дейности в областния център Жанета Жикова. Тя предложи да се възстанови Розариума в Благоевград, за да се обособи „ една завършена флора и фауна”, за опазването на която също могат да бъдат отпуснати определени средства.
В срещата активно се включиха част общинските съветници на БСП, гражданските сдружения „Сила” и „ Устрем” , представители на МО на БСП и ВМРО, бивши директори на зоопарка.
Организирането на инициативата се наложи след като стана ясно, че в момента зоологическата градина, не отговаря на необходимите изисквания и е застрашена от отнемане на лиценз. По този повод в края на месец май бе организиран и благотворителен концерт, чрез който бяха набавени част от парите.