Мирно шествие се провежда в благоевградското с. Микрево. Местните жители ще преминат по улиците на селото в памет на възрастен мъж, който бе ограбен и убит в дома си. 

протест микрево
БГНЕС

"Шествието ще потегли от голямият площад, на центъра на 06.08.2022 в 10:30 и ще стигне до малкият площад пред къщата на дядо Иван. Ще бъдат положени цветя и ще запалим свещи да се помолим душата му намери покой",  пишат в социалните мрежи създателите на събитието "Мирно шествие, за отдаване на почит към зверски убития дядо Иван".

протест микрево
БГНЕС

"Ще заявим какви незабавни промени искаме от общината пред различни медии и телевизии и ще се направи подписка! Всеки, който мисли, че трябва да се промени живота ни в селото е задължително да присъства. Кончината на нашият дядо Иван е крайно жестока и не заслужена, нека никога повече не се повтаря. От нас зависи!", пишат организаторите на мирното шествие. 

протест микрево
БГНЕС

Десетки участваха в шествието-протест след убийството в благоевградското село Микрево, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

С минута мълчание бе почетена паметта на 82-годишния Иван Чорбаджийски, убит от крадци-роми в дома си преди седмица.

протест микрево
БГНЕС

В ареста остава младежът, убил 82-годишен мъж в с. Микрево (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шествието премина под надслов: "Няма да забравим! Няма да простим! Няма да търпим! и "Не искаме да живеем с убийци и крадци". В него участваха и роми, които осъдиха действията на двамата убийци и обирджии.

протест микрево
БГНЕС

Организаторът на протеста Аделина Йовева поиска изселване на фамилиите на двамата извършители, законността на къщите им, камери за наблюдение и вечерен час за обитателите на ромската махала.

протест микрево
БГНЕС

„Искаме да живеем в мир и разбирателство в селото, от тези двамата са пропищели всички, по тях не може да съдите за нас - ромите”, каза обитател на махалата. Същото каза и жена от ромската махала.
На шествието присъства и Людмил, син на убития бай Иван.



Напрежението в селото ескалира след убийството на 82-годишния Иван Чорбаджийски. Около полунощ на 29 юли 2022 г. в двор на къща на ул. „Райна Княгиня“ в с. Микрево, Община Струмяни, бил направен опит за грабеж на възрастния мъж. Вследствие на нанесени удари в областта на главата пострадалият починал.

протест микрево
БГНЕС

Арестуван и обвинен за бруталното убийство бе 18-годишния ром. Задържан е и 13-годишно момче, което е настанено в специализирана институция заради възрастта си. 

протест микрево
БГНЕС

БГНЕС