Контрабандисти се споразумяха с прокуратурата
Контрабандисти се споразумяха с прокуратурата / Дарик - Благоевград, архив

Двама мъже от Гоце Делчев и село Абланица са арестувани при спецоперация на служители от отдел „Противодействие на престъпността във финансовата и кредитната система” в столицата.

Те пренасяли над 50 килограма нарязан тютюн, готов за свиване на цигари, съобщиха от МВР.

В хода на акцията са арестувани И. Г., на 23 години от Абланица и 25-годишният Ф. М. от Гоце Делчев, за които е установено, че разпространяват тютюн без акцизен бандерол. Контрабандната стока те пласирали чрез различни спедиторски фирми.

При последвалите претърсвания и изземвания от автомобилите на двамата и жилище в ж.к. „Студентски град“, което ползвали под наем, са открити и  иззети близо 52 кг нарязан тютюн на стойност около 13 000 лева.

Дължимият, но невнесен акциз за иззетото количество възлиза на 7900 лева. Двамата мъже били задържани на 24 юли.

След доклад на материалите по делото в Софийската районна прокуратура, на регистрирания в полицията за шофиране след употреба на алкохол И.Г. и Ф.М. били повдигнати обвинения за извършено престъпление по смисъла на чл. 234 вр. чл. 20 от НК и наложени мерки за неотклонение ”задържане под стража” за срок от 72 часа.

След сключено споразумение с прокуратурата, Софийският районен съд постановил наказание „лишаване от свобода” за срок от 9 месеца условно с тригодишен изпитателен срок.