Кмет от ГЕРБ придоби концесия за 35 години
Кмет от ГЕРБ придоби концесия за 35 години / Община Сатовча

Кметът на сатовчанското село Плетена, Румен Арнаудов, подсигури бизнеса на семейството си с най-скъпите облицовъчни камъни "гнайс" чак до 2047 година.

Правителството предостави днес концесия за добив на скалнооблицовъчни материали на едноличните търговци Румен и Айтен Арнаудови. Фирмата на управника на Плетена, ЕТ "Румен Арнаудов", ще извършва добивна дейност от находище "Ерковище", в участъците "Вриза" и "Бистрица", разположени в землището на селото.

Срокът за експлоатация на подземните богатства е 35 години. Фирмата на селския управник, която сега ръководят съпругата и синът му, е декларирала, че инвестициите за този период ще бъдат 155 000 лева.

Очакваните постъпления в държавната хазна от концесионни плащания ще са над 743 000 лева, съобщиха от правителствената пресслужба.

Румен Арнаудов спечели местния вот миналата година с подкрепата на ГЕРБ и НДСВ. В рамките на предизборната му кампания в Плетена пристигна лично вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Първият кметски мандат на Арнаудов премина като независим.

Към този момент Арнаудов е член на общинското ръководство на ГЕРБ в Сатовча. 55-годишният кмет е с агентурно минало. Комисията по досиетата разкри преди две години досието му. Румен Арнаудов бил вербуван за сътрудник на бившата Държавна сигурност. Регистриран е с псевдоним Ленко.

През януари миналата година бе взривен багер на семейната фирма, прехвърлена на сина му Красимир. Авторът на атентата все още не е разкрит.

Неотдавна селският управник заведе дело за клевета и обида срещу бившия лесничей в Сатовча Цветан Марински, който публично обяви в медиите, че години наред е добивал тикли без надлежно разрешение.