Йордан Миленков: Кметска администрация се опита да манипулира благоевградчани за бюджет 2010
Йордан Миленков: Кметска администрация се опита да манипулира благоевградчани за бюджет 2010 / снимки: Дарик Благоевград, Елина Христова

Откровени спекулации и манипулации нарече изявленията на кмета Костадин Паскалев по отношение на приетия бюджет за 2010 г. съветникът от ГЕРБ Йордан Миленков по време на пресконференция днес. Лошото в случая е, че хората се връзват на тези приказки и не могат да вникнат в същността на предложените от нас промени в бюджетната рамка, поясни той.

Направили сме подробен анализ на този бюджет, работили сме много, но искам да подчертая, че ние не променяме бюджета на кмета Паскалев - нито като принципи, нито като идеи, нито като логика, каза Миленков. Ние просто не сме съгласни със заложената от Общинска администрация приходна част по простата причина, че тя няма да бъде изпълнена, добави той.

По думите на Миленков подобни спорове са водени и пред миналата година. Имаше към нас упреци, че не разбираме от тези неща, че сме аматьори, че действията ни са на политическа основа, но в крайна сметка резултатът бе с 3 млн. лв. по-малко местни приходи и с 2,7 млн. лв. по-малко постъпления от приватизация, коментира ГЕРБ съветникът и председател на бюджетната комисия в парламента. 

Йордан Миленков Кметска администрация се опита да манипулира благоевградчани за бюджет 2010
netinfo

И според общинския съветник от "Граждански съвет за Благоевград" Радослав Тасков е налице груп опит да се манипулира обществеността в града. Хората трябва да знаят какъв бюджет прие Общинският съвет, той не е нито на кмета, нито на съветниците, а на града, подчерта Тасков.

Той обяви, че твърдението на кметския екип, че са орязали парите за образование не отговаря на истината. Средствата, които смятаме, че трябва да останат в резерв в размер на около 1 млн. лв., са за саниране и топлоизолация. Преди седмица стартира програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която цели подпомагане на общините точно за общинската училищна мрежа, каза Радослав Тасков. Той уточни, че срокът за кандидатстване по нея е 20 май, а възможната сума, която може да спечели дадена Община е 5 млн. лв. Цялата заложена сума е към 80 млн. лв., така че простата сметка показва, че почти всяка община, която напише приличен проект, има голям шанс да спечели финансиране, добави той. Явно обаче е по-лесно ремонтите на училищата да бъдат обезпечени с осигурени от бюджета средства, коментира Радослав Тасков.

Съветникът от ПП "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Димитър Урдев изрази съжаление, че на сесията в петък не се е състоял истински дебат. Не е вярно, че в деня на заседанието сме представяли предложения за корекции в бюджета, всички въпроси бяха подложени на дебат в комисиите, подчерта Урдев.

Йордан Миленков Кметска администрация се опита да манипулира благоевградчани за бюджет 2010
netinfo

По думите му за гражданите е останало скрито случилото се на сесията. Много е лесно, когато искаме да подарчим определена сума пари, просто да напишем, че я има, а дали ще разполагаме с нея, остава неясно, посочи Димитър Урдев. По отношение на приватизационната програма той изрази становище, че кметска администрация се опитва да продава едни и същи обекти вече втора година и накрая ще се окаже, че прогнозираните приходи, ако изобщо се случат, ще бъдат намалени многократно.

Урдев напомни за официално отправеното от него питане към Общинска администрация за работата й по проекти и обяви, че е получил информация за действащо изпълнение по три проекта. Според него обаче това не е достатъчно, тъй като само по Оперативна програма "Регионално развитие" през 2010 г. са разкрити 8 схеми за привличане на пари. 

Той не пропусна да коментира и орязаните пари за изграждане на кръгови кръстовища в града. Кой е направил изследване и се е произнесъл, че кръстовищата трябва да бъдат преобразувани в кръгови, при положение, че в пиковите часове заради големия пешеходен поток, за регулиране на движението се налага присъствието на полицаи, пита се Урдев.

По отношение на програмата "Ин витро" Димитър Урдев заяви, че е недопустимо малки общини като Кресна вече да работят в полза на нуждаещи се млади  семейства, а в Благоевград да има заложени за целта пари и нищо да не се прави.