/ БГНЕС
Георги Мечков бе избран за „Цар на виното“ за 2022 г в Благоевград, но той не се яви да си получи наградата.

БГНЕС

По традиция празникът на лозаря Трифон Зарезан се провежда в лозята на село Дъбрава. Тридесет вина: 12 бели и 19 червени дегустира журито от три дами с председател Слава Тренева. Мечков спечели с най-доброто си от представените на конкурса червено вино.

„Дегустацията върви добре, за домашни вина, много добре са се справили, имам забележки от гледна точка на технологията, реколтата бе добра, харесва ми сортовостта на вината, и това че чисти“, каза технологът Биляна Билярова, която започна дегустацията първо на белите вина.

Негово и Нейно Величество виното и любовта - какво празнуват българите (СНИМКИ)

„Този ден може да се пие от рано“, каза водещият на празника. След което председателят на журито Слава Тренева обяви, че тази година най-достоен за приза за „Цар на виното“ е Георги Мечков

БГНЕС

Тъй като „царят“ Мечков не бе открит, при награждаването му, кметът на Благоевград Илко Стоянов връчи наградата - буре на братовчед му Константин Траянов. „Нека продължаваме традициите, да ги предаваме на нашите деца, пожелавам годината да бъде здрава, плодотворна и богата, честит празник“, пожела кметът на Благоевград.

След това водени от Фолкорна група „Струмски славей“, шествието се отправи към най-близкия лозов масив. Там отец Петър отслужи водосвет за добър берекет наесен.

След водосвета всички започнаха да викат: „Трифоне, къде си, Трифоне, къде си“. Призивът помогна, Трифон Зарезан излезе от намиращия се по-долу масив с двуколка, за да се присъедини към празника на лозарите.

БГНЕС

„Честит празник на лозарите и на винарите“, пожела Трифон Зарезан. С призива на Трифон Зарезан: „айде хаирлия да е“, лозята зарязаха той, кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателя на ОбС Радослав Тасков и кметът на Дъбрава Методи Стоянов.

Накрая, по предложение на Трифон Зарезан, ножицата грабна и най-младият лозар - 17-годишният Кирил Стоянов. След което край зарязаните лозя се изви хоро. След това на масите край кметството започна истинският празник-наздравици и фолклорна програма. 
БГНЕС