Дебат за селскостопанската политика на ЕС организира в Благоевград Мария Неделчева
Дебат за селскостопанската политика на ЕС организира в Благоевград Мария Неделчева / снимка: ГЕРБ-Благоевград, архив

Евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева даде началото на обществен дебат за селскостопанската политика на Европейския съюз за периода 2014–2020 година под надслов „Политика и земеделие – връзката си ти!”. В присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателя на парламентарната комисия по земеделието и горите Десислава Танева и зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров, Мария Неделчева настоява за справедливо разпределение на средствата за подпомагане на земеделските производители в Европейския съюз. Това означава, че от 1 януари 2014 г. не бива да има фрапантни разлики в отпусканите финансови помощи за производителите в страите и в новите страни-членки.

Сега българските земеделски производители получават 40 % от това, което получават колегите им от старите-страни членки. Няма основание да бъде прилаган повече този исторически подход, обяснява евродепутатът Мария Неделчева.

За да се пребори за справедливо разпределение на земеделските субсидии между новите 12 и стари 15 държави-членки, Неделчева, заедно с колегите й евродепутати от ГЕРБ, инициира писмена декларация в Европейския парламент. За да може да бъде изпратена до Европейската комисия, в нея трябва да се подпишат 369 европарламентаристи, за което разполагат с 4 месеца. До оставащите два месеца в подписката не са се включили повече от половината български евродепутати от общо 17, изпратени в Брюксел, коментира Мария Неделчева.

Подписите си под документа не са сложили – Слави Бинев (Атака), Филиз Хюсменова, Метин Казак и Владко Панайотов (ДПС/АЛДЕ), Станимир Илчев и Антония Първанова (НДСВ/АЛДЕ), Надежда Нейнски (Синя коалиция/ ЕНП), Илияна Йотова и Ивайло Калфин (БСП/Група на социалистите и демократите).

По думите на Мария Неделчева в момента в Европейския съюз текат най-важните дебати за бъдещия период за 2013-2020 година за общата селскостопанска политика като бюджет, критерии за разпределяне на субсидиите, запазване на първия и втория стълб, сумите, които ще получат българските земеделци. За да може България да излезе с единна национална позиция по тези важни въпроси, Мария Неделчева започва обществен дебат, в рамките на който ще се проведат редица срещи и дискусии с производители и животновъди от цялата страна.

Кръглата маса в Благоевград ще се проведе на 18 февруари. Чрез специални анкети всички заинтересовани ще могат да кажат мнението си по основните въпроси, които касаят националната позиция на България по темата. Така след дискусиите България ще може да излезе с единна позиция, която да обединява вижданията на земеделците, на министерството на земеделието и храните и на всички институции, което ще даде още по-голяма сила и тежест на позицията на българското правителство в Европа.