Българо-македонски фестивал на традициите и обичаите стартира в Гоце Делчев
Българо-македонски фестивал на традициите и обичаите стартира в Гоце Делчев / netinfo
Първото издание на Българо-македонски фестивал на традициите и обичаите стартира в Гоце Делчев. Форумът, който ще се проведе на 8 и 9 ноември, се организира по проект "Трансграничен регион Гоце Делчев - Струмица - културна мозайка в нова Европа".

Водеща организация по него е „Бизнес инкубатор” - Гоце Делчев, а партньор - Фондация за развитие на малки и средни предприятия - Струмица, Македония.

„Двата региона - Гоце Делчев и Струмица, почти година работиха усилено, за да опознаят взаимно богатата си култура и да я представят по най-добрия начин като ценни парченца мозайка в интересни туристически маршрути”, каза директорът на Бизнес инкубатора Росица Джамбазова.

„От взаимните срещи и видяното от двете страни на границата, представители на местни власти, читалища, бизнес, културни и туристически дружества, занаятчии и местни медии вече са убедени, че съседът е сърдечен и сърцат, гозбите са вкусни, има скрити съкровища - интересни туристически обекти и атракции, а и се чувстваш и като у дома си, допълни Джамбазова.

Във фестивалните дни за първи път на живо ще бъдат показани някои от най-аткрактивните традиции в региона, като уникалното изписване на лицата и ръцете на булките в Скребатно и Рибново, гергьовски ритуали от Баничан и македонска комитска битка, издават организаторите.