Близо една трета от работещите у нас са нископлатени
Близо една трета от работещите у нас са нископлатени / снимка: Дарик-Благоевград, архив

Близо една трета от наемните работници у нас са нископлатени, а чистият им месечен доход е 352 лева. Това показва изследване на КНСБ, проведено сред 2006 лица на пълно работно време. Около две трети от тези хора са били безработни поне веднъж в живота си, а преобладаващата част от тях попадат в кръга на широката бедност.

Профилът на нископлатения работник изглежда така - жена в предпенсионна възраст, работеща с малка фирма в преработващата промишленост или селското стопанство, предимно в малките селища и със сравнително ниско образование. По данни на изследването колкото по-кратко е времето на работа в една и съща фирма, толкова по-голяма е вероятността да се получава ниска заплата.

Нископлатените работници се страхуват много повече за работното си място в сравнение с останалите групи работници, показва още изследването. От КНСБ настояват за изработване на формула за договаряне на цената на труда, базирана на производителност и инфлация.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров заяви, че продължава да настоява за въвеждане на необлагаем минимум за минималната заплата, както и за годишен препоръчителен индекс за увеличение на доходите. По отношение на бюджет 2014 Димитров посочи, че оценява положително предвидения ръст на минималната работна заплата, но останалите параметри трябва да бъдат преразгледани.