Благоевград, София, Кюстендил и Перник подават обща апликационна форма за Европейска столица на културата 2019
Благоевград, София, Кюстендил и Перник подават обща апликационна форма за Европейска столица на културата 2019 / Дарик - Благоевград. архив

Kметовете на София, Благоевград, Перник и Кюстендил ще подадат общата апликационна форма за Европейска столица на културата 2019.

Събитието ще се състои в Министерство на културата и в него участие ще вземат Йорданка Фандъкова, д-р Атанас Камбитов, Росица Янакиева и Петър Паунов.

В 10:30 часа всички  кметове ще дадат съвместна пресконференция. В апликационната форма на четирите града е поставен акцент върху възстановяването на културната инфраструктура, създаването на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации.

Във всеки един от градовете  има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които работят по кандидатурата. Мотото, което носи Благоевград в рамките на кампанията е „Бъдеще предварително”. То е насочено към младите хора в общината, както и към онези, които ще продължат развитието на културата в региона.

Очаква се през май 2014 да са ясни одобрените кандидати, които ще продължат напред в надпреварата.