Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградата на читалището
Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградата на читалището / Дарик - Благоевград, архив
Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградта на читалището
73496
Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградта на читалището
Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградта на читалището
  • Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградта на читалището
  • Атакуват в съда решението за отделяне на част от сградта на читалището

Решението да бъде отделена част от сградата на читалище "Никола Вапцаров" в Благоевград се атакува в съда, стана ясно на пресконференция, свикана от председателя на културната институция Васил Новоселски. Той изрази мнение, че с отделянето на част от сградата, използвана за кафе-клуб, се правят опити читалището да бъда поставено на колене.

"Законът казва точно и ясно какво трябва да се случва с материалната база. В Общината има едно неразбиране или подвеждане на кмета, че общинската собственост може да се реорганизира по всяко едно време, в което те пожелаят", каза Новоселски. Според културния деец, действията на общинска администрация са в разрез със законовите разпоредби.

"На 26 април в ОбС е гласувано решение за преразпределение на материалната база в сградата, като в същото време се изважда от сградата кафе-клуба. Ние бяхме информирани на 31 май", поясни още Новоселски. От читалищното ръководство са внесли жалба, която би могла да спре провеждането на търг, който е насрочен за 8 юли. "Аз вярвам, че в нашата държава има законодателство. Тук то е явно нарушено и ние няма да се предадем", каза още Новоселски.

От Дарик потърсихме за коментар и кмета на общината Атанас Камбитов. "Твърдение като това, че читалището се поставя на колене е абсолютно несериозно и некоректно", категоричен бе градоначалника. Той поясни, че преди около 2 седмици е имал среща с читалищното настоятелство. "Когато се срещнахме, аз им предложих между 10 и 12 хил. лева ежегодно да се превеждат на читалището. Освен това в тържната документация остават всички преференции", коментира Камбитов.

"Въпросната процедура за провеждане на търг е на база на решение на ОбС и общината е тази, която се разпорежда с общинската собственост. Моя отговорност е да се грижа за тази собственост", каза още кметът. Атанас Камбитов бе категоричен, че Общината не само не пречи на дейността на читалището, а напротив, подпомага културната институция. Той поясни, че в момента се прави енергийно обследване и имат готовност за кандидатстване по проект за енергийна ефективност. Камбитов подчерта, сградата е публично-общинска собственост.

"Общината със своите действия защитава собствеността си и подпомага читалището. Чисто във финансов аспект, то ще получава двойно повече от приходите през последните 20 години", категоричен бе Камбитов.

След около седмица ще бъде проведен търг за отдаване под наем на частта към читалищната сграда, функционираща като кафене. Първоначално обявената цена е 1664,71 лева за общо 164,24 кв, м. площ. Към момента помещението се отдава под наем за 600 лева. По предварителни прогнози наемът може да достигне до 5-6 хиляди лева месечно.

Звук 1 - Васил Новоселски, председател на НЧ "Никола Вапцаров"

Звук 2 - Атанас Камбитов, кмет на Благоевград