Ансамбъл „Пирин” отпразнува 55 години на сцената
Ансамбъл „Пирин” отпразнува 55 години на сцената / снимка:община Благоевград

С концерт-спектакъл отпразнува 55-годишния си юбилей благоевградският ансамбъл „Пирин”. Зала „П. Яворов” едва побра събралите се почитатели, които, станали на крака, посрещнаха танцовата трупа с бурни аплодисменти.

Поздравителни адреси по повод 55-годишнината си ансамбъл „Пирин” получи от кмета на Община Благоевград Костадин Паскалев, министъра на културата Вежди Рашидов, Фондация „Кирил Стефанов”, Валентин Чиликов – кмет на Община Струмяни, Владимир Москов – кмет на Гоце Делчев, ансамбъл „Филип Кутев”, ансамбъл „Българе” , ансамбъл „Пазарджик”, създателите на ансамбъл „Пирин”, читалище „Никола Вапцаров”, читалище „15 Септември” – Разлог, ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. д-р Иван Мирчев.

Почетно отличие на Министерството на културата за достижения и утвърждаване на българската национална култура бе връчено на гл. художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев.

Ансамбъл Пирин отпразнува 55 години на сцената
netinfo
Ансамбъл „Пирин” е създаден през 1954 година в Благоевград. През годините ансамбълът е пресъздавал и утвърждавал на сцената цялата красота на автентичните фолклорни образи. Творческата биография на ансамбъл „Пирин” е внушаваща, част от нея са 400 заглавия на песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки.

Има издадени 12 дългосвирещи плочи и 16 аудиокасети, 5 компактдиска, 3 видео касети и множество  рекламни издания.

За 55 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл  над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти. Това е ансамбълът, който е докоснал сърцата на милиони хора по света. Носител е на множество национални и международни награди.

Пропусналите концерта ще могат да се насладят на още две представления, които фолклорен състав „Пирин” ще изнесе на 18 и 19 ноември от 18.30 часа.